Ulkebøl Kro

Ulkebøl kro var i flere hundrede år en almindelig landevejskro, hvor folk, der var kørende med hestekøretøj, kunne køre ind i porten, fodre hestene og selv gå ind og tage en skænk eller en kop kaffe. Kroen var i flere generationen drevet af slægten Mathiesen.

I 1725 hed ejeren Nicolaj Mathiesen, og fra 1851-1894 var det inderste, og høker Hans Mathiesen ejede kroen.

Hans søn, Hans Mathiesen, overtog kroen i 1894. Han byggede bageriet, som eksisterede indtil 1991.

I 1908 solgte han kroen til Hanna, (født Brock) fra Ulkebøl Krog, og Jacob Nielsen, der var bager.

Efter 1920 fortsatte kroen med skænkestue, hvor der også holdtes bestyrelsesmøder og generalforsamlinger i de mange små foreninger, som fandtes dengang. For eksempel Husmandsforeningen, der også afholdt gåsespil. Ellers var det Kontrolforeningen, Hesteforsikringen, Kvashuggemaskinen, Sygekassen, Kokassen og andre mindre foreninger, der samledes her.

Midt i tyverne blev den gamle åbne ovn, der skulle varmes op med træ og renses hver gang der skulle bages, kasseret, og en ny ovn, der skulle varmes op med kul eller briketter, installeret. Jacob fik bil til at køre brød i, men ellers var det som regel en hestetrukket bagervogn, der kørte rundt fra hus til hus en gang eller to om ugen med brød og kager. Det var kusken selv, der stod for den forretningsmæssige omsætning.

I 1935 overtog Anne og Jørgen Petersen bagerforretningen. De fortsatte bageriet indtil 1991, men de opgav at drive kroen.

Ulkebøl Kro lå på adressen Ulkebøldam 20, og i dag er der ikke længere bageri på stedet.

Klik på billederne for at forstørre