Johanne Hansen

“Johanne Hansens Vej” i Vollerup er opkaldt efter den tidligere forstanderinde på Als Husholdningsskole, Johanne Hansen, der overtog skolen i 1927 og var dens leder i næsten 50 år indtil 1970, da skolen blev nedlagt. Samme sted grundlagde hun i 1930 et af Danmarks første vandrerhjem, Abildgaarden, som stadig er i drift.

Mest kendt blev hun dog for sin modige indsats under besættelsen. De første begivenheder i Ulkebøl, der havde tilknytning til modstandsbevægelsen, fandt sted i 1944. Als Husholdningsskole blev tilflugtssted for modstandsfolk, og i januar og februar måned 1944 boede to sabotører på skolen. De tog herfra til Kollund, hvor de faldt i ildkamp med Gestapo.
I juli 1944 tog Sandbæk-gruppen ophold på skolen for at ødelægge højspændingstransformatorer, der forsynede en tysk forsøgsstation (Klinten ved Høruphav) med strøm. Sabotagen blev heldigt gennemført.

Den 6. oktober 1944 blev Johanne Hansen arresteret og ført til Frøslev. Derefter gik hendes vej over Vestre Fængsel til den berygtede kvindelejr i Ravensbrück, 90 km nord for Berlin. Tre gange var hun på vej til døden i gaskammeret, men undgik det hver gang. I foråret 1945 blev hun reddet, fordi Folke Bernadotte havde forhandlet sig frem til, at de hvide busser måtte tage ikke blot skandinaviske, men alle syge fanger med. Over Sverige kom Johanne Hansen hjem igen efter kapitulationen, medtaget men med livskraften i behold.

Hun er hun blevet hædret af statsmænd, regenter og organisationer. Hun modtog blandt andet den finske Mannerheim-orden for sit engagement med de finske børn, der kom til Danmark i 1939-40 og igen i 1941-44. I 1965 modtog hun Dannebrog­ordenens ridderkors.

I forbindelse med sin 90-års fødselsdag udgav hun bogen ”Abildgaarden – et livsværk”, historien om hendes vandrerhjem gennem 50 år, som blev til et kompleks på 14 bygninger uden en eneste krone i offentlige tilskud.

Hun døde i 1981 og blev begravet i Fangel, hvor hun var vokset op på en lille fynsk gård i et grundtvigsk miljø.

Kilde: ArkivNyt, januar 2017

Klik på billederne for at forstørre